Det flyttbare utendøsrkapellet «Andrum» sørger for smittesikre begravelser.
Det flyttbare utendøsrkapellet «Andrum» sørger for smittesikre begravelser.

– Tenk om noen skulle dø og man ikke kunne ha en begravelse?

Disse tankene tenkte arkitekt Sofia Kanje da hun tok en spasertur ved Sofiakirken på Södermalm i Stockholm. Det skjedde under starten av koronapandemien i mars 2020.

Publisert
Arkitekt, Sofia Kanje.
Arkitekt, Sofia Kanje.

Kanje, som er arkitekt, kom på denne idéen om at et utendørskapell kunne være en mulig løsning for å samle sørgende til begravelse. Idéen ble til en protoype, som 9. juli ble innviet på Fröslunda kyrkogård i Uppsala stift.

Utendørskapellet med navn Andrum, består av åtte moduler med benker og skrånende tak som settes sammen til et stort kvadrat rundt et sentralt seremonirom.

Flyttbare moduler

Modulene har ingen bestemt plassering, er flyttbare, og representerer derfor ikke noe permanent inngrep på gravplassen. Modulene kan settes sammen etter behov og smak. De kan plasseres slik at det er to meters avstand mellom pårørende, samtidig som det er mulighet for familier til å sitte sammen. 
Rundt 40 sørgende skal kunne sitte her samtidig.

Andrum ble til i samarbeid mellom Nyréns Arkitektkontor og Lagunda Församling. Det fikk finansiell støtte fra Vinnova (Sveriges svar på Innovasjon Norge), gjennom utlysningen «Innovasjoner i krisens spår». Det portable kapellet fungerer som et alternativt hellig rom der mennesker trygt kan samles under tak utendørs, også med begrensningene som covid-19 setter.
 


Kilde: Kyrkogården

Powered by Labrador CMS