Kunstnerisk utført, visuelt fremstilt som cellene i en bikube.
Kunstnerisk utført, visuelt fremstilt som cellene i en bikube.

Kan rekompostering bli Norges nye begravelsesform?

I USA er det blitt lov å hurtigkompostere avdøde. De første som ønsket å bli forvandlet til jord, er allerede tatt hånd om.

Publisert Sist oppdatert

– Endelig kan jeg fortelle at vi har åpnet for denne muligheten, forteller Katrina Spade, en av gründerne bak selskapet Recompose. Hun skriver i et e-post til fagbladet Gravplassen at de i desember startet kompostering av avdøde. Etter 30 dager er avdøde blitt til fruktbar jord.

Firmaet har sitt sete i Seattle i delstaten Washington, og det er en god stund siden de fikk tillatelse til å ta i bruk den uortodokse metoden å håndtere avdøde på.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">Katrina Spade og Dr Lynne Carpenter-Boggs i Recompose.</span></span>
Katrina Spade og Dr Lynne Carpenter-Boggs i Recompose.

Via websiden kan de som ønsker det bestille og betale for tjenesten. Det koster 5.500 US Dollar (cirka. 47.200 kroner, februar 2021). Dette kan betales kontant eller fordeles over flere måneder eller år.

Seremonien minner om kremasjon

Under seremonien plasseres den avdøde i en slags krybbe på et underlag av treflis, lusern (en erteblomst, på engelsk kalt «alfalfa», mye brukt som fôrplante til husdyr) og halm. Den døde dekkes deretter med mer plantemateriale før krybben skyves inn i en 8 fot lang og 4 fot høy stålsylinder (2,4 x 1,2 m).

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">Både tenner og knokler skal brytes ned i prosessen. Sluttresultatet blir ren jord.</span></span>
Både tenner og knokler skal brytes ned i prosessen. Sluttresultatet blir ren jord.

Flere stålsylindre er koblet to og tre i høyden inne i seremonirommet. Med sine sekskantede former, minner sylinderveggen om cellene i en bikube.

Pårørende som ikke kan være fysisk tilstede, kan overvære seremonien og innsettelsen via Zoom.

Selv om hurtigkompostering er en ny tanke, virker ikke den beskrevne seremonien helt fjern. Den minner på mange måter om kremasjon, med forskjellen at kremasjon foregår med én ovn og ikke ett sett med sylindre, og at den avdøde brennes i stedet for å komposteres.

Inspirert av natur og økologi

Recompose er tydelig økologisk motivert. Det gjenspeiles i de seremonielle ordene under innsettelsen av den døde inn i sylinderen:

«I løpet av de neste 30 dagene vil deres persons kjente form forandre seg, og molekylene vende tilbake til universet. Vi vil ha en dualitet i våre hjerter: Både intens sorg og intens skjønnhet ved å vite at tiden for denne endringen er inne.»

Recompose

Etter 30 dager i stålsylinderen skal luft og mikrober ha forvandlet den avdøde til jord. Denne jorda tas ut og plasseres i en beholder for lufting og ettermodning. Noen uker senere kan jorda gis til de pårørende, eller plasseres i det vernede skogsområdet Bells Mountain i den sørlige delen av delstaten Washington.

Her er hjemmesidene til Recompose.

Du kan også lese mer hvordan avisa Seattle Times beskriver metoden og deres reportasje i anledning åpningen av denne metoden.

Seattle Times

Rekompostering er nå mulig i Seattle som ligger i delstaten Washington.

Powered by Labrador CMS