Kirkegårdsarbeider Torgny Sandland ved Bjelland kirkegård, har gjort et valg.

56 år som gravplassarbeider

Torgny Sandal fra Marnardal kommune i Agder kan se tilbake på 56 år som gravplassarbeider ved Bjelland kirkegård. – Det er en tid for alt, sier Torgny, når han nå overlater arbeidet til andre.

Publisert Sist oppdatert

19. november fyller Torgny 79 år, men det er først nå han har bestemt seg for at det er på tide å kjøre sin aller siste runde med gressklipperen. Faktorene hans egen alder, den kommende kommunesammenslåingen mellom Marnardal, Mandal og Lindesnes, samt det at han fikk påvist Parkinsons året før, summeres opp til resultatet at han overlater ansvaret for gravplassen til det kommende Lindesnes kirkelige fellesråd.

– At jeg har fått Parkinsons er ikke noe problem. Ifølge legen vil det ikke gi meg noen problemer siden jeg fikk det da jeg var så gammel. Jeg tar også en pille om dagen som forsinker utviklingen, understreker han.

De siste årene har han nøyd seg med å klippe plen, og sørge for at vegetasjonen på kirkegården holdes fin. Tidligere grov han graver, men det sluttet han med etter en hofteoperasjon i 2004. Men fortsatt sørger han for at jorda på plenen, som er igjen etter at graven er fylt igjen, rakes bort.

Innfødt

Torgny er født i Marnardal. Han vokste opp på en heiegård som yngstemann i en søskenflokk på fem. Ingen av brødrene ønsket å bruke odelsretten. Den eldste dro som misjonær til Madagaskar, mens den andre emigrerte til Vancouver i Canada der han jobbet som snekker. Den gang stilte de eldre søstrene bakerst i odelskøen. Selv følte han ikke noe press på å overta familiegården.

<b>Torgny Sandal har sørget for at plena har vært kippet og pen, likeså har han sørget for at vegetasjonen på Bjelland kirkegård har vært fin.</b>
Torgny Sandal har sørget for at plena har vært kippet og pen, likeså har han sørget for at vegetasjonen på Bjelland kirkegård har vært fin.

– Pappa spurte meg om jeg ikke heller ville utdanne meg til noe enklere, men jeg ønsket å bli bonde, sier han og tilbrakte to vintre på landbruksskolen i Lyngdal der han utdannet seg til agronom.

Organist

Den driftige kirkegårdsarbeideren har flere talenter. Også musikalske. Han er selvlært på orgel, og har i 40 år vært organist i Bjelland kirke. Dette arbeidet har han satt stor pris på, men valgte å slutte nyttårsskiftet 2018-19. Selv om det er Bjelland kirke som har vært hans faste spillested, har han rukket å spille orgel i et trettitalls kirker rundt om på Sørlandet.

– Jeg har også spilt i Longyearbyen kirke, som er verdens nordligste. Det var artig, sier han 
og smiler.

Pensjonist

At Torgny går av som pensjonist i en alder av 79 er langt senere enn de aller fleste andre. Det skyldes trivsel i jobben, men som han sier, er det en tid for alt. På Bjelland kirkegård har han fått styre arbeidet selv og bruke den tida han trenger. Selv om han naturlig nok bruker lengre tid nå enn før, har han ikke skrevet flere timer enn normalt.

Siden Marnardal har hatt kommunal tjenesteytingsavtale med fellesrådet, har kommunen vært hans arbeidsgiver. Fra og med 2020 blir det kirkelig gravplassforvaltning i den sammenslåtte Lindesnes kommune.

Selv om Torgny blir pensjonist, kommer han neppe til å synke ned i en sofa. Han hjelper sønnen med gårdsdriften når det er behov for det. Og han og kona vil fortsette å reise både til utlandet og rundt omkring i Norge. Da går turen ofte innom en gravplass eller to.

10. oktober 2019, skal årets utgave nr. 3 av fagbladet Gravplassen, ligge i postkassen til alle våre medlemmer. Der kan du lese hele intervjuet med Torgny.

Powered by Labrador CMS