Det er ikke lenger plass til flere kistebegravelser. Et kolumbarium tar i mot asken etter kremasjoner.
Det er ikke lenger plass til flere kistebegravelser. Et kolumbarium tar i mot asken etter kremasjoner.

Spanias første protestantiske gravplass

I gamle dager vikk døde protestanter uverdig behandling i Spania. Det var forbudt å begrave ikke-katolikker i vigslet jord.

Publisert Sist oppdatert
Gravplassen ligger i terrasser oppover fjellsiden. De nyeste delene ligger nede ved kirka.
Gravplassen ligger i terrasser oppover fjellsiden. De nyeste delene ligger nede ved kirka.

I Malaga ble protestantene gravd ned på stranda om natta. I den løse sanden ble likene et lett bytte for bølger og løshunder.

Offisiell nettside

Offisiell nettside

http://www.cementerioinglesmalaga.org/en/
Adresse: Avenida de Pries 1, Malaga Åpningstid: Tirsdag – Lørdag 09.30 – 14.00 Søndag 10.00 – 13.00

Den britiske konsulen William Mark så seg lei på denne skikken. Han presset på og fikk til slutt igjennom at også protestanter skulle få lov til å bli begravd. Kong Fernando VII ga i 1830 tillatelse til å etablere en gravplass. Året etter ble den britiske gravplassen tatt i bruk.

Etablert på et stykke ødeland

Dette ble den første ikke-katolske kristne gravplassen på det spanske fastlandet. Britene fikk tildelt et stykke ødeland utenfor bygrensene. Ifølge kirkebøker skal George Stephens, som druknet i Malagas havnebasseng i januar 1831, være den første gravlagte. Det var imidlertid nord-iren Robert Boyd som ble den første gravlagte innenfor de nyreiste gravplassmurene. Sammen med 48 andre, ble han henrettet på stranden i Malaga etter et mislykket opprør mot myndighetene i desember 1831. En plakett til minne om denne første «offisielle» begravde personen, henger på den opprinnelige gravplassmuren.

Graver dekket med skjell

Graver dekket med skjell

Den eldste delen av kirkegården ligger innenfor de opprinnelige kirkegårdsmurene. De står fortsatt intakt som egen del av den britiske gravplassen i Malaga. Her er gravene dekket med skjell.

Allerede åtte år etter etableringen, ble gravplassen utvidet til sin nåværende størrelse. I dag er den på 8000 m2, og rommer mer enn 1000 graver. Det er ikke bare briter på den britiske gravplassen. Protestanter fra en rekke land, ikke minst fra Tyskland og USA, hviler her.

Botanisk perle med oppussingsbehov

Dagens Malaga er en moderne storby. Det som i 1831 var langt ute i ødemarka, ligger i dag en kort spasertur fra sentrum. Gravplassen ligger ved den sterkt trafikkerte hovedveien østover, et par hundre meter forbi tyrefekterarenaen. Inngangen bevoktes av to marmorløver. Veien opp til selve gravplassen er bratt og svinget, men dekorert med sukkulenter, kaktuser og blomstrende busker. En bitteliten utstilling med eldre gjenstander er det også funnet plass til her.

Gravplassen drives av «The English Cemetery in Malaga Foundation». Den betegnes som en botanisk hage med mange sjeldne planter. Gravplassen er verdsatt som et viktig historisk monument i klassen «Bien de Interés Cultural». I terrassene oppover fjellsiden, er det god anledning til å ta en pause fra storbylivets ståk. Lytte til fuglesangen eller hvile blikket på sommerfuglene som flakser fra blomst til blomst. Rushtrafikken like nedenfor, forstyrrer ikke her.

Flotte monumenter

Flotte monumenter

Det finnes mange flotte monumenter og planter på den britiske gravplassen i Malaga.

Gravstedene ligger tett. Og det er synd å si at alle er i god stand. Ikke minst de eldre gravstedene på de øverste terrassene, har fått lov til å forfalle. Gravplassen mottar ingen offentlig støtte. Den opprinnelige støtten fra den britiske staten, mistet de allerede i 1904. Gravplassen overlever på inntekter fra begravelser, gaver og arv. Disse donasjonene er neppe tilstrekkelige, for flere steder er den botaniske hagen vel overgrodd. Bakken, som er dekket av pinje- og furunåler og med bark, kunne med fordel vært ryddet.

Det er den eldste delen, den som ligger innenfor de opprinnelige gravplassmurene fra 1831, som er mest ordentlig. Det er knapt noe vegetasjon rundt de skjellkledde gravene. Kun litt lavt ugras sprenger seg fram mellom sprekker i steingrunnen etter en periode med mye regn.

Har kun plass til kremerte

Denne søndagen varmer den andalusiske oktobersola like godt som på en norsk høysommerdag. På gravplassens nederste nivå, siver salmesang ut fra de åpne dørene i den anglikanske kirka St. George’s. De parkerte bilene utenfor, forstyrrer visuelt, men er mest et tegn på at som for oss nordmenn, er det flest pensjonister blant de britiske klimaflyktningene på Costa del Sol. Den bratte bakken opp fra gata er tung å forsere for dem. Foran kirka er det blomsterbed og en liten dam med gullfisk og guppy som svømmer dorsk mellom vannplantene. Flere fine gravmonument rager mot himmelen.

Det er ikke lenger rom for kistebegravelser på den britiske gravplassen i Malaga. Siden 2004 får kun kremerte plass. I det nye kolumbariumet i en av terrassesidene ved kirka, er det fortsatt plass til flere.

Powered by Labrador CMS