Carsten Furuseth – etterfølger Eirik Stople som spesialrådgiver i KA.
Carsten Furuseth – etterfølger Eirik Stople som spesialrådgiver i KA.

NY SPESIALRÅDGIVER I KA:

– Ikke tenke for konservativt - møte menneskers behov

Carsten Furuseth fra Tønsberg etterfølger Eirik Stople som spesialrådgiver for gravplassaker i Arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter (KA). Han kan se tilbake på 24 år som kirkeverge fra forskjellige fellesråd i Vestfold (nå Vestfold og Telemark) fylke.

Publisert

Han innrømmer at han med årene har blitt litt «rundere i kantene». – Litt mer liberal, sier han til Gravplassen.

KA

  • KA er arbeidsgiver- og interesseorganisasjonen for alle virksomheter med kirkelig/kristen forankring.
  • Medlemmene har tilgang på svært kompetent rådgivning og hjelp på tariff, arbeidsrett, organisasjon, økonomi og en rekke andre områder.
  • De har en egen avdeling for kirkebygg- og eiendomsforvaltning. Der svarer de på spørsmål og gir rådgiving til sine medlemmer.
    Kilde: KAs nettsider

Startdatoen for hans inntreden i KA er 1. september. Med sin bakgrunn håper han å kunne hjelpe lokale ledere til å gjøre en enda bedre jobb. Vestfold har vært hans fylke, nå er jo det blitt til Vestfold og Telemark.

Små og store forvaltninger

– Først var det Våle i Vestfold fra 1.juni 1997. En halv stilling ble for stritt for en småbarnsfar. Der ble han i ett år. Deretter Sande, Horten og siden 2015 Tønsberg kommune. Han kan dermed se tilbake på fire arbeidsgivere, fra et lite fellesråd med tilhørende 3.700 innbyggere, via 8.500 innbyggere i Sande, 26.000 i Horten og Tønsberg med sine 57.000.

Carsten Furuseth har dermed sett utfordringene som mange forvaltninger har. Både små og store. Han synes kanskje lovgivning og forskrifter fortsatt er litt for konservative.

I dagens lovverk er det ikke mulig for etterlatte etter de som har fått asken spredt på havet eller i naturen å ha et minnested å gå til. Det er tøft for mange etterlatte. De etterspør en mulighet for å sette opp en minneplate på gravplassen, et sted de kan gå sammen med sin familie på merkedager. Jeg har i ulike sammenhenger ivret for å lage et minnested på gravplassen nettopp for disse, men lovverket setter en stopper for det. Videre tenker jeg at med dagens gode digitale gravplassarkiver er det ikke så viktig at det alltid er samsvar mellom det som står på gravminne og den/ de som er gravlagt.

Furuseth har fulgt sektoren gjennom mange år. Ikke minst arbeidet med både lovverk og forskrifter. – Med tiden har det vært endringer, men likefullt er det mye konservativ tankegang, tenker han.

Jeg har stor respekt for at dette er et felt der endringer må komme litt sakte. Gamle og nye skikker møtes langsomt på gravplassene og etter hvert blir det nye implementert i lover og forskrifter.

Ressurs for KA

Han håper å bli en ressurs for KA. Han vil ha sin tilhørighet i avdelingen for kirkebygg og eiendomsforvaltning. – Jeg har, som kirkeverge, jobbet mye med akkurat dette feltet. Derfor ser han fram til å kunne dele sin kompetanse og erfaringer.

Litt tid vil han nå bruke på å finne sin plass i KA-systemet. Og legge opp rutiner. – Jeg gleder meg nå til å møte nye og gamle kirkevergekolleger, og håper vi får på plass mange og fysiske møtepunkter i hele landet, avslutter Carsten Furuseth.

Powered by Labrador CMS