Driftsleder Runar Holm på blomsterenga foran «De savnedes plass». Den har fått en sentral plass på gravlunden, med utsikt i nesten alle retninger.
Driftsleder Runar Holm på blomsterenga foran «De savnedes plass». Den har fått en sentral plass på gravlunden, med utsikt i nesten alle retninger.

Mer park enn gravplass første driftsår

– Vi var inne i det nyetablerte anlegget fra dag én. Dermed ble jeg bedre kjent med anlegget enn hvis entreprenøren alene hadde hatt ansvaret de første årene, sier Runar Holm, driftsleder på Charlottenlund gravlund.

Publisert

Holm tror dette blir mer vanlig, at gravplassmyndigheten tar over fullt ansvar, eller sammen med entreprenøren, for gravplassen fra første dag. På Charlottenlund er i hvertfall erfaringene gode selv om driftslederen opplevde at han måtte tråkke opp noen nye stier selv. At dette nybrottsarbeidet har skjedd nå, mens det fortsatt er relativt få gravferder, er en fordel. Da rekker han å gjøre seg kjent med anlegget før ordinær gravplassdrift tar over mer av arbeidstida.

– Fra juli 2020 og fram til nå i november, har vi hatt i underkant av 40 gravferder. Det vil stige jevnt og trutt, men fram til nå har mesteparten av arbeidet vårt her ikke vært gravplassdrift, sier han.

Populær park for naboene

Charlottenlund er anlagt med funksjon også som park. Og det er arbeidet med denne parkfunksjonen som har dominert første driftsår. Viktige mål har vært å oppfylle landskapsarkitektenes prosjektbeskrivelser. Nye skjøtselsplaner er laget, og flere tusen nye planter, som er sårbare i starten, er stelt slik at den parkmessige standarden opprettholdes.

– Det har vært ressurskrevende, men vi har greidd det, siden vi har hatt nok ressurser både av mannskap og redskap, sier Holm.

Når Charlottenlund er park, i tillegg til gravplass, betyr det flere besøkende enn de som kommer for å stelle sin grav. Dette kan skape konflikt, ikke minst i store byer, men dette har ikke vært noe problem her. I følge Holm respekterer de besøkende at Charlottenlund ikke bare er park, men også en gravplass.

– Vi får mye skryt av publi-kum av hvor fint det er her. Jeg tror folk i nærmiljøet er glad for å ha fått en slik grønn lunge, sier han.

Ny gartner får legge ny staudeplan

Likevel viser erfaringen fra første driftsår, at det er behov for noen justeringer. Blant annet gjelder det staudebedene. I dag er flere av dem anlagt inni blomsterenger. Da kan staudene fort drukne. At staudene som er valgt, avslutter blomstringen allerede i midten av juli, hjelper ikke på synligheten.

Det er aktuelt å både flytte staudebedene, og kjøpe inn nye stauder slik at blomstringen forlenges til å vare gjennom hele sesongen.

– Det er ikke bestemt hvordan dette løses ennå. Vi ansetter en gartner 1. februar som skal få jobbe med dette, sier Holm.

Et ferdigmøblert felt med liggende gravminner skal også endres. – Det er lite hensiktsmessig med liggende gravminner når det er snø, forklarer driftslederen.

Powered by Labrador CMS