«DET GRØNNE SKIFTET»:

Demo-dag for el-verktøy i Stavanger

– Vi ønsker å gå mer over til batteridrift da dette er mer miljøriktig og bedre for ansatte og publikum.

Publisert Sist oppdatert

– Da Makita tok kontakt for å vise fram sitt sortiment av batterielektrisk proffutstyr for anleggsgartnere, var det en god anledning til å få testet ut slikt utstyr i praksis for ansatte ved våre gravplasser, sier Knut Magne Dalland, driftskonsulent ved Stavanger kirkelige fellesråd.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">Det var stor interesse for Makitas urnebor under demo-dagen i Stavanger. Urnehullet var klart i løpet av noen få minutter.</span></span>
Det var stor interesse for Makitas urnebor under demo-dagen i Stavanger. Urnehullet var klart i løpet av noen få minutter.

Han inviterte ansatte fra Stavangers gravplasser, og parkansatte i Stavanger, Sandnes og Sola kommuner, til demo-dag ved driftsbygningen på Tjensvoll gravlund i Stavanger. Formiddagen ble delt i to, slik at de gravplassansatte kom først, før de parkansatte møtte i pulje to. Makita stilte med stand og viste fram batteridrevet hageutstyr.

Interesse for å bytte til elektrisk verktøy

– Vi bruker lite el-verktøy i dag, men det blir mer og mer interessant. Da slipper vi støy og eksos på gravplassen. Det blir mindre vibrasjoner ved bruk av el-verktøy, så et skifte til det, har en HMS-funksjon også, sier Steinar Østebø, nestleder på Tjensvoll gravlund.

Det klippes mye plen på Tjensvoll, både mellom gravminner på tette urnegravfelt, i bratt skråning bak en navna minnelund, og på nytt areal som ikke er tatt i bruk. Så plenklippere, ikke minst kantklippere, var Østebø mest nysgjerrig på. Elektrisk hekksaks vurderer han også.

– Men vi ønsker ikke plenklipper med drift bak. Vi går mye mellom gravminnene. Da blir det tungvint å snu hvis driften på plenklipperen er bak, sier han.

Fikk teste utstyret

De et par og tyve gravplassansatte fra Stavanger i demo-dagenes første pulje, fikk sett hvordan elektriske plenklippere, kantklippere, hekksakser med mer fungerte. Og ikke minst høre hvordan de lød.

De som ønsket, fikk teste utstyret. Det benyttet flere anledningen til. Det svirret mange positive kommentarer i lufta om el-verktøyet som ble vist fram, at de var lette og stillegående. Men også et par litt mer kritiske. Blant annet føltes bæreselen til en kantklipper upraktisk å ha på.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">Motorsager, kantklippere og plenklippere med tilhørende ekstrautstyr, var interessante redskaper for dem som deltok på demo-dagen i Stavanger. </span></span>
Motorsager, kantklippere og plenklippere med tilhørende ekstrautstyr, var interessante redskaper for dem som deltok på demo-dagen i Stavanger.

En nyhet, var det elektriske urneboret. Med sitt 200 mm bor, grov én person ut hull til askeurne på under et minutt.

– Urneboret virket effektivt, men jeg skulle nok ha ønsket at selve boret var noe kraftigere, sier Per Vanvik, driftsleder på Eiganes gravlund som hadde fått med seg fem av sine seks ansatte til demo-dagen.

På Eiganes gravlund har de lite erfaring med el-verktøy.

– Vi har sittet på gjerdet, men bruker det til kantklipping. Det går fint, lett og er uten støy. Vi skal også ta i bruk elektrisk hekksaks, sier Vanvik.

Det er imidlertid ikke aktuelt å parkere den dieseldrevne traktoren til fordel for elektrisk plenklipper.

– Det var mye fint og lett verktøy. Det gir mindre støy for publikum, så det er ingenting som ikke en gang kan byttes til et elektrisk verktøy, legger Vanvik til.

Håper på mindre støy og forurensing

Dalland var fornøyd med oppmøtet i en travel tid.

– Det er mange argument for å ta i bruk batteridrevet utstyr og verktøy, både med tanke på ansatte og publikum. Vi ønsker å unngå støy og forurensing på gravplassene, sier driftskonsulenten, og legger til at selv om Makita viste fram batteriverktøyet de kan tilby, betyr ikke det at gravplassene er bundet til å kjøpe av dem.

– Vi har ingen rammeavtale med Makita, så vi står fritt til å kjøpe inn batteridrevet utstyr fra andre leverandører, sier Dalland.

Powered by Labrador CMS