Demonstrasjon av grav som blir kalket.
Demonstrasjon av grav som blir kalket.

AKTUELT:

Vil ikke lenger tilby kalking av graver

Franzefoss Minerals melder at tjenesten nedlegges fra januar 2023.

Siden 2008 har såkalt kalking av graver, en teknologi der graver injiseres med kalk, vann og luft, vært et tilbud til norske gravplassforvaltninger. Hensikten er å igangsette forråtnelsesprosessen i konserverte graver. Nå melder Franzefoss Minerals at tjenesten vil nedlegges fra januar 2023.

Nedleggelsen skyldes manglende ordretilgang de siste 5 årene. Arbeidsmengden har ikke vært tilstrekkelig til å kunne forsvare de kostander som påløper selskapet, skriver Franzefoss i et informasjonsbrev distribuert forrige uke.

Manglende nedbrytning er et stort problem

Manglende nedbrytning er et stort problem på mange gravplasser i Norge. Franzefoss anslår det skal være så mye som 1, 5 millioner graver der innholdet ikke er nedbrutt som forventet etter 20 års fredningstid.

Årsakene til dette er sammensatte. Frem til midten av 1970-tallet ble mange lik svøpt i plast før gravlegging. Både plast og lite egnede grunnforhold, som for eksempel leirjord, kan forhindre at liket går i forråtnelse. Resultatet er uansett at graven ikke kan gjenbrukes på svært lang tid, kanskje aldri.

Ifølge rapporten Når er det greit å gjenbruke en kistegrav, blir gjenbruk av kistegraver praktisert av rundt 90 prosent av gravplassmyndighetene i Norge. Hele 78 prosent av de som svarte melder at de har utfordringer med ikke tilfredsstillende nedbrytning.

Eneste leverandør gir seg

Franzefoss Minerals er den eneste leverandøren som tilbyr kalking av graver. Runar Frømyhr, seniorrådgiver hos Franzefoss Minerals, sier han ikke vil uttale seg om nedleggelsen på nåværende tidspunkt. Frømyhr sier videre at gravplassmyndigheter som har spørsmål kan ta kontakt med ham.

I Oslo har man fra 2008 og hvert år etter gjennomført systematisk kalking av gamle plastgraver. Gravferdsetaten har ingen kommentar til at tilbudet om kalking legges ned. Direktør Magne Hustavenes sier de vil bruke muligheten gravplassforskriften gir til å omgjøre utfordrende felt fra kiste- til urnegrav.

Powered by Labrador CMS