Den digitale informasjonstavla på Skedsmo kirkegård ble avduket 2. februar av konstituert sogneprest Anne Borgen i Skedsmo menighet og Tor-Arne L. Jensen, daglig leder i Procon Digital AS.
Den digitale informasjonstavla på Skedsmo kirkegård ble avduket 2. februar av konstituert sogneprest Anne Borgen i Skedsmo menighet og Tor-Arne L. Jensen, daglig leder i Procon Digital AS.

Søk og finn din grav

Norges første digitale informasjonstavle er avduket nedenfor kirketrappa ved Skedsmo kirkegård i Lillestrøm. Den viser vei til graven man ikke vet hvor er.

Publisert

– Jeg fikk idéen i 2013 da jeg skulle besøke graven til mormor og morfar på Vestre gravlund i Oslo, forteller Tor-Arne L. Jensen fra Procon Digital AS til de fremmøtte på kirkebakken som forventningsfullt venter på at den blå duken skal dras til side.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">– Idéen til Kirkevert kom fra menigheten selv. Etter avtale med Ecclesia, kan Procon Digital bruke deres grensesnitt for å vise hvor en grav er plassert på gravplassen, sier Harald Ringstad, avdelingsleder for bygg og anlegg hos Lillestrøm kirkelige fellesråd.</span></span>
– Idéen til Kirkevert kom fra menigheten selv. Etter avtale med Ecclesia, kan Procon Digital bruke deres grensesnitt for å vise hvor en grav er plassert på gravplassen, sier Harald Ringstad, avdelingsleder for bygg og anlegg hos Lillestrøm kirkelige fellesråd.

Jensen pleide å besøke graven sammen med sin mor, men denne gangen gikk han alene. Han trodde han visste hvor den lå, men så enkelt skulle det ikke bli. Hekkene han hadde orientert seg etter tidligere, var nå kappet ned. To timer brukte han på å finne graven.

– Det ble mørkt. Til slutt gikk jeg rundt med lommelykten på mobiltelefonen og lyste på gravsteinene. Det ble for dumt, sier han.

Utviklet prototype med støtte fra bispedømmet

Sjansen til å forenkle søket etter en grav, kom da menighetsrådet på Skedsmo ønsket en digital «kirkevert» slik at de bedre kunne informere de som besøker gravplassen om menighetens tilbud. Løsningen ble informasjonstavla «Procon Digital Gravplassinfo» som bygger på tilsvarende digitale selvbetjeningsløsninger som Procon Digital allerede leverer til kommuner, banker og helsesektor.

– Menigheten fikk kr 200 000,- i støtte fra Borg bispedømme. Utenom det har menigheten og fellesrådet bidratt med kr 90 000,- hver, sier Harald Ringstad, avdelingsleder for bygg og anlegg i Lillestrøm kirkelige fellesråd.

Denne første prototypen koster ekstra på grunn av utviklingskostnadene. I framtida vil antakelig prisen for en digital informasjonstavle på størrelse med den som er satt opp på Skedsmo, ligge på i overkant av kr 200 000,-. Kostnaden til programvaren utgjør rundt en fjerdedel av prisen, så hvis man skulle velge en fysisk boks som er mindre i størrelse, kan sluttprisen bli lavere.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">– De som besøker gravplassen finner lett graven de vil besøke, ved å skrive inn navnet på den nye informasjonstavla, sier Tore I. Rahm, driftsleder ved Skedsmo kirkegård.</span></span>
– De som besøker gravplassen finner lett graven de vil besøke, ved å skrive inn navnet på den nye informasjonstavla, sier Tore I. Rahm, driftsleder ved Skedsmo kirkegård.

Håper på færre avbrytelser

Tavla informerer om menighetsarbeid og gudstjenester. Den har en knapp for kirkas historie på engelsk, og viser bussrutene og telefonnummeret til drosjen. Ikke minst har den mye informasjon om gravplassen.

Ved å trykke på knappen «Skedsmo kirkegård», får man opp de tre valgene:

  • Finn gravplass
  • Bestill gravstell eller
  • Oppretting av gravminne

De gravplassansatte på Skedsmo, håper at informasjonstavla kommer til å avlaste dem, og sørge for mer kontinuitet i arbeidet.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">Ved å skrive inn navnet til den gravlagte personen, viser kartet vei dit graven er.</span></span>
Ved å skrive inn navnet til den gravlagte personen, viser kartet vei dit graven er.

– Vi blir ofte spurt om hvor den og den graven er. Hvis det skjer mens vi klipper gresset, må vi avbryte klippingen for å gå ned til driftsbygningen og gå inn på Ecclesia for å finne ut hvor denne graven er. Det blir enklere når vi kan henvise dem til informasjonstavla i stedet, sier gravplassarbeider Unni E. Sponberg.

Det er ikke de eldre, de som steller sin grav fast, som spør. Det er som regel yngre folk, kanskje barnebarn eller oldebarn, som vil besøke en grav de sjelden oppsøker. Disse yngre vil antakelig lett forstå hvordan informasjonstavla skal brukes. Ved å skrive inn rett navn, får de fram et kart som viser hvor de skal gå.

Stor interesse blant publikum

Ifølge Ringstad er informasjonstavla solid, og skal tåle vær og vind, og eventuelle forsøk på hærverk. Fundamentet veier to tonn. Grunnarbeidet her ble gjort av gravplassens egne ansatte. Innmaten er koblet opp mot Ecclesia og fôres med oppdatert informasjon gjennom kirkas strøm- og fiberkabel.

– Skedsmo menighet eier informasjonstavla, men det er Lillestrøm kirkelige fellesråd som forvalter den, sier Ringstad.

De første testeukene før den offisielle avdukingen 2. februar, viste at publikum var nysgjerrige på informasjonstavla. Hver uke ble den brukt rundt fem hundre ganger.

Powered by Labrador CMS