Nordisk gravferdskongress åpen for alle

Grav Norden arrangeres i Norge i månedsskiftet mai-juni, og kongressen er åpen for alle.

Fra kundereise til kunstig intelligens. Virke og de andre bransjeorganisasjonene i de nordiske landene legger opp til et variert program på den nordiske gravferdskongressen. Den arrangeres på Hellerudsletta utenfor Oslo 30. mai til 2. juni.

Bransjefolk fra hele Norden samles snart i Norge. (Illustrasjonsfoto) Foto: Virke

Ekspert på døden

Philip de Croy er Nordens eneste tanatolog. Det betyr at han er ekspert på reaksjonene på det å skulle dø og på pleien av pasienter med dødelig sykdom eller skade. Han kommer på kongressen for å fortelle ut fra et nordisk perspektiv om synet vårt på døden i tidligere tider og frem til i dag.

Ellers skal sjefanalytiker Runar Wiksnes i Virke fortelle om kunstig intelligens, hvordan KI har inntatt samfunnet og hvordan den vil påvirke hverdagen til hver enkelt. Det blir også innslag om den digitale kundereisen.

Overlevde terroren

I tillegg til de digitale temaene er de satt av god plass til foredrag om mennesker. 

Eirik Mortensen deler fra opplevelsene sine da han overlevde terroren på Utøya 22. juli. Catriona Jarvis og Syd Bolton startet den frivillige organisasjonen Last Rights for å kunne hjelpe flyktinnger som dør under flukt til et annet land med håp om et bedre liv. Og Josefine Arenius forteller om «generasjon Z» og hva den unge generasjonen kan lære bort om å lede og jobbe sammen.

På X Meeting Point på Hellerudsletta er det også plass til en stor utstilling med produkter og tjenester for gravferdsbransjen.

Mer informasjon om Grav Norden 2024 og påmelding finner du her.

Georg Mathisen

Lignende saker

Tallenes tale er klar

Utviklingen i kremasjonsprosenten er mer enn en spennende graf. Den er først og fremst et uttrykk for summen av enkeltinnbyggerens valg og preferanser i møte med egen og næres død.

Stor vekst i antall navnete minnelunder

Det etableres stadig flere navnete minnelunder. Det opplyser statsforvalteren som etter gravplassloven skal godkjenne minnelunder og annen «vesentlig endring» av gravplass.

Slik lager Lillestrøm grønne gravplasser

De kjører elektrisk og monterer solceller. Det vanskeligste for gravplassforvaltningen i Lillestrøm er likevel å få folk flest til å sortere riktig.

Pappkiste godkjent – pil kan bli neste

SKU (Standardiseringsutvalget for kister og urner) har godkjent pappkiste til bruk i Norge. Utvalget forventer nå at de får inn søknader om pilkister også.
Bilde av en flettet kiste med blomsteroppsats på

Navneflytting til minnelund og urnevegg

Barne- og familiedepartementet gjorde 23. mars endringer i gravplassforskriftens bestemmelser om navneflytting (ofte kalt
«symbolsk flytting»).

Må kutte, og det går ut over stillingene

Når gravplassene må kutte, er det nødt til å gå ut over stillingene. – Det er dét som gir utslag, sier kirkeverge Sigrid Kobro Stensrød i Larvik.
Bilde av Magne Krossøy Heum og Sigrid Kobro Stensrød på gravplassen