Betaling og avgifter ved bruk av navnet minnelund

Fra magasinet
Gravplassmyndigheten i en kommune skal etablere sin første navnete minnelund og har spørsmål knyttet til betaling og feste.
Navnet minnelund på Moholt kirkegård i Trondheim. Foto: Kjetill Aa

Statsforvalterens spalte

Dette er Statsforvalterens faste spalte i fagbladet Gravplassen. Her belyser Statsforvalteren forskjellige tema som angår de lokale gravplassmydnighetene.

Statsforvalteren i Vestfold og Telemark er regional gravplassmyndighet for hele landet.

Kontakt

  • epost: aaskr@statsforvalteren.no
  • telefon: 95878444

Ved gravlegging i en navnet minnelund kan gravplassmyndigheten ta betalt for andel av minnesmerke og beplantning samt drift og vedlikehold i fredningstiden. Avdøde personer, som ved dødsfallet hadde bopel i kommunen, har etter gravferdsloven rett til fri grav på gravplass her. Denne retten gjelder også ved gravlegging i navnet minnelund, og det kan derfor ikke tas betalt for selv gravleggingen og opparbeidelsen av selve gravarealet.

Fra 01.01.2021 vil betaling i navnet minne-lund bli regulert som en avgift i gravferdsloven § 21, andre avsnitt. Avgiften fastsettes av kommunen etter forslag fra gravplassmyndigheten, på samme måte som andre avgifter knyttet til gravferd og gravplass. Avgiften kan variere mellom minnelundene i kommunen.

Lovendringen innebærer at gravplassmyndigheten etter årsskiftet ikke kan kreve betaling i navnet minnelund uten at kommunen har fastsatt avgift for det. Gravplassmyndighet bør derfor ta opp dette med kommunen på egnet måte.

Der gravplassmyndigheten fakturerer for navneplate og gravering, vil det være naturlig at dette inngår som en del av avgiften. I de tilfeller der den gravansvarlige blir fakturert direkte fra leverandøren av navneplaten, er det naturlig at kostnader knyttet til dette holdes utenom avgiften.

Gravferdsforskriften § 15a åpner opp for at grav i navnet minnelund kan festes etter fredningstidens utløp. Bestemmelser om feste av grav i navnet minnelund gis i de lokale vedtektene for gravplassene i kommunen. Dersom lokale vedtekter åpner opp for å kunne feste graver etter fredningstidens utløp, kan det også legges inn bestemmelser om hvor lenge feste kan fornyes. Festetiden kan ikke være lengre enn 20 år slik det framgår av gravferdsloven § 14.

I navnet minnelund kan det også åpnes opp for å feste en grav ved siden av. En urnegrav i navnet minnelund skal være minst 0,5 meter lang og 0,5 meter bred med plass for én askeurne. Det kan derfor åpnes opp for å feste grav ved siden av også for urnegraver i en navnet minnelund. Ved feste av grav ved siden av i navnet minnelund, vil ikke nødvendigvis gravene komme ved siden av hverandre, men navnene vil komme på samme navneplate, eller det vil bli satt av plass til en navneplate ved siden av. Ved feste av grav ved siden av, kan det tas festeavgift fra det tidspunkt den første graven tas i bruk.

Avgift for feste av grav i navnet minnelund fastsettes av kommunen etter forslag fra gravplassmyndigheten, tilsvarende som for avgift for navnet minnelund fra 01.01.2021.

Åse Skrøvset
fagsjef gravplass (tidligere)
Statsforvalteren i Vestfold og Telemark

Lignende saker

Navneflytting til minnelund og urnevegg

Barne- og familiedepartementet gjorde 23. mars endringer i gravplassforskriftens bestemmelser om navneflytting (ofte kalt
«symbolsk flytting»).

Krematoriene mangler nasjonal styringsstruktur

– Hovedproblemet er at det ikke er en rettighet å bli kremert. Det er heller ingen som har plikt til å sørge for at
du kan bli kremert. Plikten til å bygge krematorier må plasseres offentlig, mener Bjarne Kjeldsen i Fagforbundet.

Hvem eier bårebukettene?

Og hva er god håndtering av bårebuketter og kranser når gravferden er over? Disse spørsmålene ble diskutert på forrige møte i Faglig råd for gravferd – og viste seg å ikke være helt enkle å besvare.

Siste nytt om digital gravferdsmelding

Digitalisering av offentlig sektor skal gi en enklere hverdag for innbyggere, for næringsliv og for frivillig sektor. Tjenestene skal bli bedre. Ressursbruken i offentlig sektor skal bli mer effektiv. Produktiviteten i samfunnet skal øke

Vegetasjon på gravplassen

Busker og tre er sentrale element på gravplassen. Ikkje berre dei store praktfulle alleane, men òg frodige enkelttre, lubne buskar og vakre samanplantingar.

Utstyr på gravplass

Vannposter, benker og avfallsstasjoner bidrar til å gjøre gravplassene funksjonelle for både besøkende og ansatte.