#4 - 2023 - Årgang 54

Årets siste utgave er her

I dette nummeret kan du blant annet lese sakene: “Fra innsikt til utsikt - Utviklingsplan for Moss kirkegård”, portrett av Espen Brunstad, arbeidsleder på Alfaset krematorium, samt flere artikler fra Park og anlegsmessen 2023.

Artikler i denne utgaven

"Fra innsikt til utsikt" - En studentoppgave fra NMBU

Iver Lysfoss Skjeggestad har store visjoner for Moss kirkegård.

Grønn Galla og FAGUS 20 år

Hipp hurra for FAGUS 20 år! Jubilanten ble feiret med Grønn Galla der temaet var gjenbruk og livsløp i grøntanleggsbransjen.

Skal skrive doktorgrad om Norges krematorier

Fredrik Berg har tidligere kartlagt Norges gravkapeller. Nå skal han skrive doktorgrad om de norske krematoriene.

Ekstrem batterilader og avanserte robotklippere

Et av de mest vanlige argumentene mot batteridrevne maskiner er at det tar så lang tid å lade batteriene. Men hva om man kan lade batteriene nesten like raskt som man fyller bensin? Det er hva den nye batteriladeren fra Kress kan gjøre.

Bentzen AS på Park- og anleggsmessen

Vi stakk innom standen til Bentzen AS på Park og Anleggsmessen, og der kunne daglig leder Helge Granly fortelle at de hadde to relativt ferske nyheter: De er blitt forhandler av hele sortimentet til Makita, og de er nå forhandler av Paxter.

Hva skjer med digital gravferdsmelding?

For 5 år siden spurte dagens prosjektleder for DGM vår nåværende redaktør om ikke hun i sin 50% stilling i Gravplassforeningen kunne lage et digitalt skjema for gravferdsmelding.

Å følge rørene

Han ble født inn i gravferdsbransjen og elsker tekniske løsninger. Arbeidslederen på Alfaset krematorium fulgte rør for å utvikle seg.

Sikring av gravminner

Antallet skeive og veltede gravsteiner er økende, noe som både er skjemmende og utgjør en reell fare for ulykker. Slik de fleste gravminnene er montert i dag, vil mange i løpet av noen år begynne å lute, og myndighetene vurderer nå et forslag om at gravminner skal tåle en belastning på 35 kg uten å bli ustabile. Det har Atle Janssen i Gravminnesikring allerede funnet en løsning på.